Home » ‘Gelepar Dodey-Dodey’: Wanita Korea Ini Kecek Kelate!
Cinta & Perhubungan Viral

‘Gelepar Dodey-Dodey’: Wanita Korea Ini Kecek Kelate!

Gelepar dodey-dodey, adalah antara perkataan di dalam loghat Kelantan yang digemari oleh wanita Korea yang berkahwin dengan jejaka Kelantan ini.

Wanita bernama Lee-Seul, 28 ini merupakan isteri kepada Muhamad Khalid Ismail, jejaka Kelantan yang menetap di Korea di mana videonya semasa menjadi jemputan di satu program realiti tv korea, Abnormal Summit pernah menjadi viral suatu ketika dahulu.

Mereka telah melangsungkan perkahwinan sekitar April yang lalu di Masjid Itaewon, Seoul Korea dan kini menetap di Gunpo, Gyeonggi, Korea Selatan.

Terbaru, pasangan ini pulang ke Malaysia untuk bercuti dan juga untuk memperkenalkan Lee kepada saudara-mara di Kelantan.

Menurut Lee, beliau tidak mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri dengan negeri Kelantan kerana cuaca panas di negeri itu hampir sama dengan musim panas di negara asalnya. 

Bagaimanapun, Lee mengakui cabaran terbesar adalah untuk menyesuaikan diri dengan suasana kampung kerana suasana kampung di Kelantan berbeza dengan perkampungan di Korea Selatan.

“Cuma, saya akui sukar juga sesuaikan diri dengan persekitaran kampung kerana tidak tahan dengan nyamuk memandangkan suasana kampung di Korea Selatan sangat berlainan, kami mengalami proses urbanisasi yang pesat.

“Tetapi ini bukan masalah besar kerana keluarga mentua sangat baik dan banyak membantu saya. Saya teruja apabila dapat mengenali keluarga besar di sini,” kata Lee.

“Saya sudah tahu apa itu makan, minum, selamat pagi, sedap, bagus, terima kasih dan sama-sama. Apabila pulang ke sini, saya tambah satu lagi perkataan iaitu (loghat Kelantan) ‘gelepar dodey-dodey’ yang maksudnya sangat teruja.

“Sama macam saya yang teruja berada di sini,” jelas Lee.

Lee yang menggemari roti canai dan sambal ini mengakui hanya mampu menelan makanan yang pedas dan masam kerana menyamai cara masakan di Korea.

Suaminya, Muhamad Khalid yang  merupakan graduan kejuruteraan di Universiti Korea Selatan menjelaskan bahawa dia masih dalam tempoh untuk membimbing isterinya mendekati ajaran Islam dan tidak mahu terlalu memaksa Lee. Sumber: HarianMetro

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!