Home » RM30,000 Duit Rumah Digunakan Untuk Modal Berniaga, Lihat Apa Yang Dilakukan Wanita Mualaf Ini Sehingga Peroleh RM4000 Sehari!
Inspirasi

RM30,000 Duit Rumah Digunakan Untuk Modal Berniaga, Lihat Apa Yang Dilakukan Wanita Mualaf Ini Sehingga Peroleh RM4000 Sehari!

Keputusan seorang wanita mualaf, Nurul Ain Teh Abdullah dan pasangannya, Helmi Hafizudin Suhaimi menangguhkan pembelian barang rumah berhasil apabila mereka memperoleh hasil jualan RM2000 sehingga RM4000 ringgit dalam masa sehari. 

Perniagaan menjual alat ganti telefon jenama iPhone itu dimulakan dengan menggunakan modal RM30,000 hasil wang simpanan Ain bersama suaminya. Wang RM30,000 itu sepatutnya digunakan untuk membeli barangan rumah selepas kahwin, tetapi mereka menangguhkan dulu hasrat membeli barangan rumah demi menjalankan perniagaan tersebut.

“Memandangkan ketika itu saya baru berkahwin, sepatutnya wang simpanan itu saya gunakan untuk membeli barang keperluan rumah supaya kehidupan saya dan suami lebih selesa.

“Tetapi kami mengambil keputusan untuk menangguh dulu hasrat itu dan memulakan perniagaan menjual alat ganti telefon dan menumpang rumah ibu mentua sementara waktu,” 

Hasilnya perniagaan yang dijalankannya mendapat sambutan sehingga dia dan suaminya berjaya membuka dua cawangan baru di Rusila, Marang dan Gong Badak.

“Bermula dengan modal RM30,000, kini modal keseluruhan di tiga kedai termasuk kedai pertama di Jalan Cabang Tiga mencecah RM300,000,” 

Sumber Harian Metro

Menurut wanita berumur 25 tahun ini, dia berhenti menjadi jurujual di Kuala Lumpur sebelum memeluk Islam dan berhijrah ke Terengganu. Ain akui bahawa ramai berpendapat bahawa hidupnya akan susah selain terikat dengan peraturan apabila memeluk agama Islam.

Bagi wanita ini, kata-kata itu bukanlah melemahkan semangatnya, bahkan menjadi pemangkin semangat kepada Ain untuk membuktikan kepada mereka dia mampu berjaya selain mengubah pandangan individu terbabit.

Ain yang fasih berbahasa Kantonis memudahkan urusan jual beli di negara China sehingga mereka memperoleh harga istimewa daripada pembekal.

“Kelebihan saya berbahasa Kantonis membantu saya memperoleh pengedar alat ganti dan aksesori telefon terbaik dari China seterusnya kami mampu menjualnya dengan separuh harga,” 

Dalam tempoh setahun, perniagaan yang dijalankan berkembang apabila bermula dengan hanya dua pekerja, tetapi kini bertambah menjadi sembilan pekerja.

“Pada mulanya sasaran jualan hanya RM1,000 sehari, tetapi sambutan luar biasa yang diterima menyebabkan jualan mampu mencecah RM4,000 sehari,”

Ain dan suami yakin bahawa mereka akan menjadi pengedar utama alat ganti telefon iPhone di Terengganu pada tahun hadapan. Hubungan kuat antara mereka dan pengedar daripada China semestinya bakal merealisasikan impian berkenaan.

Sumber Harian Metro

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!