Home » Wanita Kongsi Pengalaman, Takut Masa Pertama Kali Nak Bersalin Sebab ‘Episiotomy’
Semasa Tips Berguna

Wanita Kongsi Pengalaman, Takut Masa Pertama Kali Nak Bersalin Sebab ‘Episiotomy’

Apa itu ‘Episiotomy’?. Perkataan ini mungkin kedengaran pelik dari kalangan orang lelaki, tetapi bagi kebanyakan wanita terutama ibu-ibu yang sudah melahirkan anak pasti tahu apa maksudnya. Dari sudut bahasa melayunya, istilah ‘Episiotomy’ bermaksud membesarkan bukaan vagina ketika proses bersalin dengan menggunakan gunting pembedahan yang khas.

Seperti perkongsian yang telah dibuat oleh seorang pemegang akaun Facebook yang menggunakan nama Anisah Ali ini, dia telah berkongsi pengalamannya ketika takut nak bersalin yang mungkin berguna untuk para wanita yang takut untuk bersalin. Dan dalam perkongsiannya seperti dibawah ini, juga dikongsikan tips untuk para suami yang menemani isteri ketika bersalin.

Waktu saya pregnant dulu. Benda yang paling saya takut adalah Episiotomy. Sebab dari sekolah duk dengar cerita pasal kene gunting apa semua. Then kena jahit. Huii seram oi! 9bulan pregnant, itu yang paling saya gerun. Sampaikan tiba hari nak bersalin, rupanya.. episiotomy tu tak rasa apa pun! Yang teruk saya rasa adalah contraction pain.

Mak saya sampai sekarang gelakkan saya sebab saya punya response to contraction pain tu sangat dramatic. (Blame the indian blood in me , pain threshold rendah ya ampun). Lepas bersalin saya rasa macam nak marah sebab takde siapa tekankan pada saya tentang sakitnya dan seksanya contraction pain tu.

Sebabkan pengalaman pertama tu mengajar saya. (Have to say i learnt the hard way). Sampai waktu nak melahirkan anak kedua. Saya dah lebih bersedia untuk hadapi contraction pain tu. Saya dah tahu apa perlu buat untuk kawal diri dan kawal sakit. Dan sekarang, saya bertugas di department OnG. Hampir semua patients saya, saya maklumkan siap-siap tentang sakit contraction tu.

Supaya diaorang tak terkejut macam saya dulu.Saya inform siap-siap apa yang mereka perlu anticipate dan apa yang mereka boleh buat untuk bantu kurangkan sikit rasa sakit tu. So, pregnant mommies out there,

1) bersiaplah untuk proses bersalin tu. siapkan fizikal dan siapkan mental. Contraction pain SANGAT SAKIT!

2) waktu sakit, jangan panic. Cari tangan orang yang paling hampir. Pegang tangan dia dan tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan sambil tutup mulut.

InsyaAllaah. Boleh tu. Suami/Ahli keluarga perlu jadi sangat membantu time isteri nak bersalin. Urut belakang dia, urut kaki dia. Coach breathing technique pada dia. Sebab time sakit tu kita panic kadang sampai tak boleh fikir macamana nak tarik nafas. Suami kena tolong coach. Pegang tangan dia. Bagi isteri genggam tangan tu.

Dia perlu tahu yang dia tak sorang-sorang dalam battle tu. 🙂 Bagi dia assurance yang sakit tu sekejap je lagi. Remind dia “Baby dah nak turun dah. Sikit je lagi, Sayang.”Dia perlukan semangat macamtu. Dia perlu tahu yang sakit tu dah nak berakhir.InsyaAllah, jasa jasa orang waktu kita nak bersalin tu takkan dilupakan.

Hatta orang tu tolong setakat urut jari kelingking pun dia akan ingat. Sebab time sakit tu kita memang rasa helpless dan in need of support sangat.Semoga bermanfaat apa yang dikongsikan ni.

Sampai sini dulu coretan Nisa Ali. Next boleh cerita pasal cara nak elak luka besar pulak. Ehehe. InsyaAllah.

Perkongsian dari Anisah ini telah mendapat perhatian ramai orang dah telah mendapat hampir 10 ribu perkongsian. Juga dibawah ini dikongsikan juga beberapa potongan komen.

 

Sumber : Facebook Anisah Ali

 

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!