Home » Bayi Istimewa Berjaya Dilahirkan Walaupun Ibunya Telah Mati Otak Hampir 2 Bulan, Dan Akhirnya..
Cinta & Perhubungan Inspirasi Viral

Bayi Istimewa Berjaya Dilahirkan Walaupun Ibunya Telah Mati Otak Hampir 2 Bulan, Dan Akhirnya..

Bayi ini sangat istimewa kerana dia berjaya dilahirkan walaupun ibunya telah pun meninggal dunia hampir 2 bulan apabila diselamat oleh pasukan perubatan di Nebraska dan akhirnya, ibunya meninggal sebaik sahaja bayi selamat dikeluarkan.

Ibu hebat, Karla Perez

Bayi istimewa yang diberi nama Angel Perez ini terpaksa dikeluarkan dari rahim ibunya setelah ibunya didapati mati otak atau kegagalan fungsi otak. Walaubagaimanapun, denyutan jantung wanita ini tetap bertahan selama 54 hari dan membuatkan pasukan perubatan nekad untuk menyelamatkan bayi dalam kandungannya.

Dr Brady Kerr yang juga pakar di Jabatan ICU Neonatal Hospital Methodist menjelaskan, bayi tersebut diselamatkan dalam keadaan ibunya yang ketika itu sedang mati otak namun tidak mempunyai komplikasi yang parah.

“Ini kes yang amat luar biasa buat kami. Namun kami percaya bayi Angel akan sihat sepenuhnya,” ujar Dr Kerr.

Ibu bayi ini, Karla Perez adalah seorang wanita yang kuat dan telah bertarung sepanjang hidupnya. Bercerita mengenai diri Karla Perez, waktu kecilnya dia disahkan menghidap penyakit Juvenile Rheumatoid Arthritis. Penyakit ini penyakit yang melibatkan sakit sendi, bengkak dan kekejangan.

Sebelum ini, Karla pernah mengandung dan mempunyai seorang anak  yang diberi nama Genesis, 3 tahun. Selepas Genesis, Karla ingin mengandung sekali lagi dan akhirnya dia mengandungkan Angel.

Namun, semasa Angel masih dalam kandungan, Karla tiba tiba tidak sedar dan tidak bangun lalu terpaksa di bawa ke hospital sebelum disahkan mengalami pendarahan otak yang parah. Namun pasukan perubatan hospital memberikan life support kepada Karla untuk tetap bertahan sehingga bayi sesuai untuk dikeluarkan.

Akhirnya Angel berjaya diselamatkan dengan bantuan hampir 100 orang doktor dan Angel merupakan bayi pertama yang dilahirkan melalui ibu yang mati otak di hospital berkenaan.

Namun, hadirnya Angel tidak mampu menghilangakan kesedihan keluarga Karla dengan kepergiannya. Karla meninggal dunia sebaik sahaja Angel selamat dikeluarkan. Wanita yang hebat! Ibu yang hebat!

Angel Perez

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!