Home » Bukan Isu Berbangkit, Syed Azmi Kongsi Cerita Sebenar Tentang Viral Keluarga Bergambar Raya Bersama ‘DINO’
Fesyen & Gaya Hidup Viral

Bukan Isu Berbangkit, Syed Azmi Kongsi Cerita Sebenar Tentang Viral Keluarga Bergambar Raya Bersama ‘DINO’

Baru-baru ini kembali viral gambar keluarga bergambar bersama seekor anjing di media sosial. Berikutan hal itu, Syed Azmi telah menghubungi sendiri salah seorang daripada keluarga itu untuk mengetahui cerita sebenar dan dia telah membuat perkongsian perkara itu di akaun Facebooknya.

Gambar ini tular di media sosial beberapa hari lalu oleh seorang sahabat. Tiada niat jahat, tetapi dia terpesona dengan gambar itu. Mencari selanjutnya, saya hanya mahu memastikan keluarga ini baik dari semua perkara negatif. Ia merisaukan saya sedikit kerana saya dah menghadapinya sebelum ini. 

Alhamdulillah, saya berjaya menghubungi salah seorang keluarga dan berbual. Di sini, saya berkongsi dengan anda perbualan kecil kami. Percayalah semuanya okey.

“Assalamualaikum nama saya A dan boleh kah saya tahu kenapa kamu mencari keluarga saya?”

Saya: “Pada akhirnya, saya hanya ingin memastikan orang dalam foto itu ok dan selamat.

“Oh kami ok, itu adalah gambar lama, kami dah biasa dengan komen negatif daripada orang lain. Kami tak ambil kisah tentang mereka. Terima kasih banyak atas keprihatinan kamu, saya sebenarnya pergi ke program kamu IWTTAD, beberapa tahun sebelum gambar ini diambil, kerana rottweiler milik ayah saya untuk tujuan penjagaan rumah tetapi saya takut anjing itu, jadi program anda agak membantu saya mengatasi ketakutan saya. Saya mempunyai rasa hormat terhadap kamu dan cara kamu mengendalikan apa yang anda lalui selepas program tersebut. Terima kasih kerana menanyakan keadaan kami. Abaikan apa yang orang katakan dan terus lakukan apa yang dirasakan di hati kamu.”

Selain bertanya kisah itu, Syed Azmi juga meminta persetujuan untuk berkongsi gambar itu dan berikut disertakan sedikit cerita dari mereka dan Syed Azmi berlapang dada untuk berkongsi kepada orang ramai.

“Hello Assalammualaikum Syed Azmi, ahli keluarga saya berterima kasih kepada kamu kerana menghormati privasi kami dengan meminta izin terlebih dahulu sebelum berkongsi gambar raya kami. Mereka kata okey, tetapi ada beberapa perkara untuk memberitahu kamu. Gambar raya itu diambil pada tahun 2014. Ia tersebar pada syawal kedua pada tahun yang sama selepas adik perempuan saya menyiarkannya di Instagramnya. Orang ramai mula mengecam kami, kami mengabaikan mereka dan selepas itu mereka mula senyap. Saya rasa setiap tahun ada orang yang berkongsi gambar ini tetapi tidak sebesar seperti kali pertama, tetapi tahun ini lebih viral berbanding tahun sebelumnya.

Seperti saya telah sebutkan tadi, kami mempunyai Rottweiler dikampung untuk tujuan penjagaan rumah. Ibu bapa saya tinggal bersendirian, kami semua tidak berada dikampung dengan mereka. Ayah saya sebelum ini memasang penggera bunyi dan CCTV, namun kes kecurian masih berlaku, dan rakaman CCTV yang ditunjukkan kepada polis tidak membantu. Jadi ayah saya mengambil keputusan untuk mendapatkan Rottweiler, dan kes kecurian tidak berlaku lagi.

Jadi kami mempunyai alasan sendiri, orang akan mengatakan apa sahaja yang mereka mahu dan sebenarnya sukar untuk meyakinkan mereka. Tidak mengapa kerana kami percaya Allah tahu. Itulah sebabnya kami hanya diam dan mengabaikan segala-galanya, tidak ada gunanya untuk cuba meyakinkan orang lain.  Rottweiler dalam gambar bernama Dino sebenarnya tiada lagi dengan kami, dia telah berkhidmat dengan baik. Sekarang kami mempunyai Rottweiler baru di rumah bernama David dan kami suka dia seperti Dino.

Datuk saya adalah seorang Cina Muslim, dia mempunyai anjing ketika saya kecil tetapi apabila anjing itu mati, dia tidak memelihara anjing lagi. Jadi kami semua tidak menggunakan anjing kecuali ayah saya. Kami semua pencinta kucing, jadi apabila saya mendengar program IWTTAD saya membawa anak-anak saya bersama supaya mereka tidak akan menjadi seperti saya hahaha, dan kami banyak mendapat pelajaran semasa acara tersebut. Sekarang, saya pun bagi makan anjing-anjing liar dan tidak takut kepada mereka seperti sebelumnya.

Saya fikir itu saja, terima kasih kerana menghubungi kami.

Mungkin tidak semua menerima tentang perkara ini. Bagi saya, ia sesuatu yang indah.

Terima kasih juga memberi saya ruang untuk berkongsi cerita ini. Semoga Allah memberkati anda semua.

Begitulah kisah sebenar disebalik gambar viral tersebut. Berfikiran postitif lah, mungkin ada sebab tersendiri yang membuatkan mereka memelihara anjing tersebut. Kita sebagai manusia jangan mudah menghukum seseorang disebabkan sekeping gambar.

Sumber : Facebook Syed Azmi

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!