Home » Adab Balik Kampung Di Hari Raya
Fesyen & Gaya Hidup

Adab Balik Kampung Di Hari Raya

Selamat hari raya diucapkan kepada semua. Semoga hari raya anda berjalan dengan lancar dalam menyambut hari yang gembira ini. Semestinya beraya dikampung sangat seronok kerana dipenuhi dengan adik beradik, sanak saudara yang pulang untuk menyambut bersama. Walaubagaimanapun beberapa perkara ini perlu diikuti semoga raya anda menjadi lebih lancar dalam menjaga hubungan silatulrahim.

Kalau boleh jaga adab bersama adik beradik, kadang-kadang dalam ramai-ramai mesti ade yang bermulut ‘laser’. Bertolak ansur kalau setakat perkara remeh-temeh. Kalau setakat berebut seterika, rugi je raya anda dengan bermasam muka.

Jangan bersembang tentang harta kalau anda orang yang senang, mungkin rezeki kita tidak sama. Kadang-kadang perkataan kita mampu buat yang lain terasa tanpa sedar.  Kalau pakai barang-barang mahal, kalau pernah pergi melancong kemana mana tu diam-diam je lah.

Kalau beraya rumah suami atau isteri, cuba masuk kepala dengan keadaan, kadang-kadang raya rumah mertua memang tidak sama dengan rumah sendiri. Terimalah seadanya, kalau boleh tolong buat kerja sama-sama. Ringan-ringakan tulang membantu masa duduk rumah mertua.

Biasalah kalau semua balik mesti apa-apa terhad, kalau boleh bawak balik barang-barang sendiri seperti seterika, tilam, selimut kipas atau lain-lain yang penting. Kiranya takdelah sampai nak berebut nanti.

Ok, cukup setakat ini dulu. Kalau ada apa-apa lagi yang perlu ditambah boleh tulis kat ruang komen. Terima kasih.

 

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!