Home » “Kau Tipu Aku, Ya?”- Ini Penjelasan Doktor Yang Merawat Arwah
Semasa Viral

“Kau Tipu Aku, Ya?”- Ini Penjelasan Doktor Yang Merawat Arwah

Kes buli dan bunuh kadet tentera Laut Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain masih lagi dibincangkan dalam pelbagai media. Namun, apa yang berlaku demi hari kes ini menjadi semakin rumit apabila pelbagai pihak masuk campur. Lebih menghairankan, apabila kes mahasiswa UPNM yang dibuli dan meninggal dunia ini mendapat perhatian lebih daripada pihak Kementerian Kesihatan daripada Kementerian Pertahanan (MINDEF) atau dari pihak UPNM sendiri.

Bahkan sehingga ke hari ini, tiada satu kenyataan rasmi tentang kes ini dari pihak MINDEf atau UPNM bagi menjelaskan kedudukan perkara sebenar atau susulan untuk siasatan lanjut. Hanya ada seorang bekas pensyarah UPNM yang mengatakan bahawa kes buli yang berlaku adalah perkara biasa di UPNM, cuma tidak didedahkan selama ini.

Susulan tindakan seorang doktor dari klinik swasta di Bangi, tiba-tiba YB Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr. S. Subramaniam bangkit dan menyelar tindakan doktor tersebut juga menyatakan doktor itu telah melanggar ‘Standard Operation Procedure’ (SOP) dalam bidang perubatannya. Malah, beliau juga mengatakan seharusnya doktor itu melaporkan terus kepada pihak polis mengenai kecederaan yang jelasnya mempunyai unsur jenayah.

Selain daripada itu, Pertubuhan Doktor-doktor Islam Malaysia (PERDIM) meluahkan rasa kesal mereka terhadap menteri yang  membuat kenyataan umum untuk memanggil doktor yang dikatakan telah melanggar SOP.

Namun, sehingga ke hari ini, tiada tindakan susulan yang dilakukan setelah mengeluarkan kenyataan tersebut. Doktor itu juga masih belum dipanggil lagi oleh sesiapa pun dari KKM. Bagaimana pula menteri tersebut boleh mengeluarkan kenyataan sebegitu sedangkan perkara belum dibincangkan, siasatan dalaman belum berjalan ketika itu.

Apakah sebenarnya yang berlaku?

Untuk pengetahuan semua, klinik yang terlibat merupakan klinik yang telah menaja segala urusan perubatan dan kesihatan 250 orang Warga Prihatin semenjak 2 tahun lalu. Bahkan, banyak lagi rumah kebajikan lain yang pernah menerima khidmat percuma dari doktor berkenaan.

Semasa perbualan tidak rasmi ahli Warga Prihatin semasa bersama sama menyerahkan bantuan hari raya melalui Projek Pelangi, doktor ini menyatakan bahawa kecederaan mangsa buli itu bukan seperti yang digambarkan oleh media, dimana seolah-olah di seluruh badan mangsa mempunyai kesan bentuk tapak seterika.

Hal ini kerana, kes buli yang dilakukan ini sungguh profesional kerana melibatkan hampir satu batch dan tak mungkin mereka meninggalkan jejak buli dengan biratan pukulan dan kesan tapak seterika. Beliau yang menggelarkan pembuli ‘terpelajar’ ini tidaklah sebodoh itu untuk membiarkan doktor tahuapa sebenarnya  yang berlaku.

Menyelidik punca kecederaan merupakan SOP sebagai seorang doktor. Malangnya mangsa sendiri dan rakan rakannya mendakwa ia berlaku akibat disebabkan kemalangan semasa dalam latihan ketenteraan yang melibatkan bahan letupan lima hari sebelum itu.

Namun, bukan itu sahaja. ketika itu kawan kawan mangsa yang memperkenalkan diri sebagai Pegawai Tentera Di Raja Malaysia dari Port Dickson menyatakan bahawa ada rawatan yang telah dilakukan terlebih dahulu di premis kesihatan di Port Dickson. Kesan yang dinilai oleh beliau membuat beliau mempercayai dakwaan yang dikatakan oleh mereka kerana kelihatan seperti kesan terkena wap panas dan juga kesan dirawat menggunakan antiseptik. Hakikatnya, kesan itu sengaja dilakukan oleh pembuli bagi menutupi kesan lebam akibat pukulan ke atas tubuh mangsa sebelumnya.

Doktor juga mengarahkan mereka agar kes ini dirujuk segera ke hospital menggunakan ambulan, namun mangsa dan rakan rakannya enggan berikutan khuatir akan menyebabkan reputasi ATM tercalar berikutan kecuaian yang berlaku dalam praktis Angatan Tentera. Berikutan memikirkan status ATM dan juga sebagai seseorang yang menghormati ATM, apa saja yang boleh doktor lakukan jika itu kehendak pesakit.

Doktor telah membuat rawatan awal berupa ‘dressing’ dan ‘bandage’ seperti yang diminta oleh mangsa dan rakan rakannya sebelum dirujuk ke hospital dengan menggunakan alasan untuk memudahkan pergerakkan ke hospital. Maka oleh kerana itu tiada isu untuk membuat rawatan susulan kerana kononnya mangsa sudah dirujuk ke hospital.

Malang sekali apabila apa yang dilakukan pembuli bukanlah membawa mangsa ke hospital seperti yang diarahkan, sebaliknya mereka ‘menyimpan’ mangsa di rumah sebelum datang kali kedua dengan lakonan yang sama untuk mendapatkan rawatan.

Tahukah anda, perasaan kesal yang menghantui doktor ini setelah tahu cerita yang sebenar? Hal ini kerana, kecederaan yang dialami itu sebenarnya mudah dirawat. Beliau juga menggunakan kaedah dan bahan rawatan terbaik untuk mangsa tanpa mengira kos yang ditanggung. Juga atas dasar simpati apabila kesemua mereka mengatakan tidak cukup wang, doktor ini tetap menerima bayaran seadanya dengan diskaun lebih 75%.

Apa yang berlaku, ternyata doktor ini sendiri telah ditipu oleh para pembuli. Dan tidak mustahil terjadinya elemen paksaan terhadap mangsa oleh pembulinya. Maka, apa untungnya jika doktor ini melindungi kes jenayah seandainya beliau tahu cerita sebenar?

Ini hal sebenar yang berlaku. Penipuan licik yang dilakukan oleh pembuli sehingga tidak meragukan doktor walau sedikit. Mangsa juga boleh berjalan sendiri ketika melangkah masuk ke klinik walaupun dalam keadaan 80% badannya mengalami 3rd degree burn.

Semasa ditemubual oleh pihak Warga Prihatin, doktor terbabit baru sahaja selesai memberi keterangan kepada pihak polis dan salah satu sesi dilakukan di hadapan para suspek.

Menteri Kesihatan ada menyatakan doktor ini tidak bersuara ke pihak media mungkin kerana doktor ini takut ditangkap dan doktor ini menegaskan, beliau telah memberikan segala keterangan sebagai seorang doktor secara beretika yaini hanya kepada pihak berkuasa sahaja. Dan baginya, tidak perlu menulisnya di Facebook, instagram, twitter atau kepada pihak media. Semasa kami bertemubual, doktor terbabit baru sahaja selesai BERI keterangan kepada pihak polis. Salah satu dari sesi temubual pihak polis dilakukan di hadapan para suspek. Beliau telah memberikan segala keterangan sebagai seorang doktor secara beretika, hanya kepada pihak berkuasa sahaja. Bukan menulisnya di dalam Facebook, instagram, twitter atau kepada pihak media.

Bahkan ketika sesi memberi keterangan, beliau telah diberi peluang berbicara dengan suspek utama. Beliau bertanya, “Kau tipu aku ya?”, lalu suspek utama terus tunduk dan menangis. Melihatkan situasi itu, pihak poli sudah faham apa sebenarnya yang berlaku.

Inilah kebijaksanaan doktor yang tidak mahu cakap banyak, atau berbual heboh untuk tidak menyulitkan lagi kerja pihak polis walaupun para wartawan bertunggu tangga di hadapan klinik bagi mendapatkan kenyataan dari beliau.

Apa yang dilakukan oleh doktor terbabit juga merupakan satu tindakan yang betul. Untuk tidak merumitkan keadaan, beliau tidak perlu bercerita di facebook, instagram atau twitter bagi memudahkan kerja polis. Selepas membaca artikel ini, sedikit sebanyak kita akan memahami perjalanan dari awal proses arwah Zulfarhan mendapatkan rawatan.

Sumber: Warga Prihatin

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!