Home » Arwah Tersalah Masuk Tandas,Bukan Mencabul -Saksi
Semasa Viral

Arwah Tersalah Masuk Tandas,Bukan Mencabul -Saksi

Seorang lelaki berusia 31 tahun koma sebelum meninggal dunia apabila dipukul 5 individu – 4 lelaki dan seorang wanita berusia 20 hingga 4o tahun di Plaza Sentosa, Jalan Putra baru-baru ini. Kejadian itu berlaku pada hari Ahad yang lalu  di mana arwah dipukul kerana didakwa ‘mencabul’ seorang wanita di dalam tandas bangunan berkenaan. Arwah didakwa cuba memeluk seorang wanita berusia 21 tahun dari depan dengan menekup mulut mangsa sebelum wanita itu menggigit tangannya.

Perbuatan ini mengundang kemarahan orang ramai yang berada semasa hari kejadian yang menyebabkan arwah dipukul. Menurut sumber, pergelutan berlaku hampir sepuluh minit sebelum arwah berjaya meloloskan diri dan meminta bantuan daripada orang awam.

Arwah yang berusia 31 tahun berkenaan telah dirawat di Hospital Sultan Bahiyah (HSB), Alor Setar akibat kecederaan parah di bahagian tengkuk, muka, telinga, badan serta kaki. Arwah kemudiannya dilaporkan meninggal dunia pada pukul 12.30 tengah hari dua hari selepas kejadian berlaku (hari Selasa).

Video rakaman gadis berkenaan menyatakan bahawa lelaki berkenaan cuba memeluk dirinya dan gadis berkenaan mengigit tangan mangsa untuk melepaskan diri. Lelaki  tersebut kemudiannya membalas dengan menumbuk perut gadis berkenaan.

Walaubagaimanapun menurut komen daripada rakan-rakan arwah, beliau sebenarnya terpaksa masuk tandas wanita kerana tidak tahan hendak membuang hajat besar. Gadis berkenaan yang turut berada di dalam tandas terkejut dan menjerit meminta tolong mengatakan dia dicabul.

Orang ramai meluahkan rasa simpati kepada arwah kerana meninggal akibat salah faham. Menurut salah seorang rakan arwah, beliau sangat pemalu dengan wanita. Walaubagaimanapun pihak polis masih tidak memberitahu punca sebenar kejadian. Ibu mangsa meluahkan rasa kecewa kerana orang ramai sepatutnya membawa anaknya ke balai polis berbanding memukul anaknya sehingga koma dan akhirnya meninggal dunia.

Masyarakat sepatutnya bersikap positif dan rasional apabila kejadian seperti ini berlaku. Memukul, membunuh tidak akan menyelesaikan masalah bahkan menambahkan satu lagi masalah besar kepada diri sendiri. Sebarang kejadian hendaklah dilaporkan kepada pihak polis dahulu supaya kaedah penghukuman diberi dengan adil.

Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner, Mohd Rozi Jidin berkata bahawa kes berkenaan akan disiasat mengikut  Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh. Kesemua suspek yang ditahan kini direman sehingga 2 Jun ini.

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!