Home » Harga petrol Malaysia murah berbanding negara jiran
Semasa

Harga petrol Malaysia murah berbanding negara jiran

KUALA LUMPUR 22 April Kadar harga petrol dan diesel yang direkodkan di negara ini jauh lebih murah jika dibandingkan dengan negara jiran iaitu Singapura dan Hong Kong.

Biarpun kerajaan melaksanakan penetapan harga minyak kenderaan secara mingguan bermula 29 Mac lalu, harga yang dicatatkan masih memadai iaitu sehingga 26 April ini, RON95 RM2.27 seliter, RON97 (RM2.54) dan RM2.21 untuk diesel.

Berdasarkan kaji selidik kos sara hidup di seluruh dunia 2017 oleh Economist Intelligence Unit, purata harga petrol dan diesel di Singapura adalah AS$1.44 (RM6.34) seliter manakala AS$1.73 (RM7.61) di Hong Kong sekali gus memberi kesan terhadap harga kenderaan dan pelbagai barangan lain di kedua-dua negara tersebut.

Harga kenderaan serta petrol di Singapura dan Hong Kong direkodkan sebagai paling mahal di dunia ketika ini, sekali gus menjadikan pengangkutan awam sebagai pilihan utama oleh penduduk di kedua-dua negara tersebut.

Singapura juga menjadi destinasi kedua di dunia yang menjual pakaian pada harga paling mahal selepas Jepun, menurut kaji selidik tersebut.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam me*nyatakan kos sara hidup di Malaysia adalah yang terendah dalam kalangan negara ASEAN mengikut kaji selidik yang dilaksanakan Economist Intelligence Unit.

Beliau berkata, ia hasil daripada pelbagai usaha yang dilaksanakan kerajaan dalam mengurangkan beban kos sara hidup rakyat di negara ini. – Utusan

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!