Semasa

Wanita cantik berhias tak kisah pandu lori sampah

Perkongsian

[​IMG]
EFFA Izahwati cekap mengendalikan lori pembersihan jalan.

[​IMG]
Keratan akhbar Harian Metro menunjukkan Effa Izzahwati Mohd Hatta membawa lori pembersih sampah di Alor Setar, Kedah.

ALOR SETAR, 14 Jan — Walau sering berhias diri, wanita ini tidak kisah memandu lori sampah selama 12 jam sehari demi meraih pendapatan RM3,000 sebulan.

Effa Izzahwati Mohd Hatta, 34, menjadi wanita pertama bekerja sebagai pemandu lori di bandar raya ini sejak enam tahun lepas, lapor Harian Metro.

“Ini jiwa saya yang sebenar. Biarpun saya pernah ditawarkan syarikat untuk bekerja di bahagian pentadbiran, saya menolak dengan baik kerana tugas ini membuatkan saya lebih puas walaupun lebih ramai yang terkejut setiap kali saya turun dari lori,” kata wanita ini.

Walau kini dibenarkan membawa lori pembersih sampah, wanita berasal dari Sik ini pernah memandu enam jenis lori syarikat pengendali sisa pepejal, termasuk lori sampah dan sedut sisa longkang.

Lori Effa Izzahwati pernah beberapa kali dilanggar dari belakang kerana pergerakan kenderaan itu hanya 10km sejam tetapi nahas tersebut tidak mematahkan semangatnya.

Beliau suka menerima cabaran memandu lori pembersih sampah walau ramai pemandu lelaki menolaknya kerana mudah mengantuk, katanya yang bersuamikan pemandu jentera berat. – MMO

Perkongsian

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
kisahdunia

Add Comment

Click here to post a comment

Perkongsian