Inspirasi

Simpan aib orang – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Simpan Aib Orang

Salam buat semua. Sebagai pendahuluan, nama samaran aku puteri. Aku masih student di ipta. Cerita aku ni berkisarkan tentang sahabt aku. Aku gelarkan dia nora. Nora ni ade housemate dia seramai 3 orang. Satu rumah kiranya 4 penghuni. Tapi ade sorang housemate dia aku gelarkan aida dah pindah rumah lain. Lagi dua orang housemate nora ni aku gelarkan iman dan ana.

Kisah dia macam ni, dulu waktu awal2 dulu nora ni kiranya rapat jugak dengan aida sebab pergi kelas sama2. Aku pulak memang rapat dengan nora sebab dia kawan sekolah aku. Tup tup masuk ipt yang sama. Bila lama2 dah kenal ni mulalah kan tak suka perangai orang lah itulah inilah. jadi nora ni tak berapa gemar dengan perangai aida. Iman dan ana pun tak suka jugak dengan perangai aida. Tapi apa yang aku nampak, iman ni dia ade satu sifat yang sangat tak bagus sebagai manusia iaitu sifat dendam dia yang sangat menebal. Ana ni pulak jenis yang cool, pendiam dan biasa2 gitu. Dia tak berapa minat dengan gossip dll.

So, satu hari aida dah buat iman ni sakit hati sampai berdendam dengan aida.((aku tahu pun sebab nora yang cerita)) jadinya bila dah satu rumah semua berpihak dekat iman ((sebab iman ni bila dia gosip tu memang boleh mempengaruhi orang)) so, aida ni rasa tertekan duduk rumah tu and then dia ambil keputusan utk keluar rumah.((aku tak berpihak kepada mana2 sbb dekat luar aku still contact dengan aida)).

Tapi ape yang aku nampak, bila aida dah keluar rumah pun diorang ni(nora,iman dan ana) still mengumpat dn bergossip tentang aida. Memang semua benda buruk2 belaka. Cane aku tau? Sebab aku selalu lepak dengan dorang tapi tak pernah aku iyakan ape yang mereka gossip. Just buat bodoh je. Kadang2 aku sengaja tukar topik lain. Kalau tak aku sekali tanggung dosa. Oh ye, lagi satu dorang ni tak suka aida sbb aida couple dengan seorang budak yang boleh dikatakan baik lah kot sebab hafiz quran. Jadi iman ni dah mula cucuk2 jarum dekat aina dan nora ckp semua benda buruk aida. Tapi at the same time, iman ni pun couple gak cuma bukan dengan budak baik lah kot haha. Tu yang buat aku pelik.. dia tak cermin diri sendiri ke? Yelah, dia sendiri ngumpat cakap aida dan bf dia tak tahu ke yang couple tu haram lah blablabla tapi iman sendiri couple gak. Ape masalah kau iman?

Tu sem lepas dah nak akhir tahun 2016. Bila masuk 2017 ni aku ingatkan takdelah ngumpat2 pasal aida ni kan. Yelah sbb korang x jemu ke cite benda yang sama je bila nak start berbual? Tapi satu hari tu housemate baru aida cakap aida dh pindah rumah lain. Part ni aku pun macam terkejut jugaklah. Waktu ni ada aku dan nora je yang dengar cite ni. Aku pun okay jelahkan hidup dia biarlah dia nak buat ape pun kan. Tapi yang si nora ni pergi mesej iman bagitau segala maklumat yang dia dapat. Aku pun terkejut lah sbb x sangka dia buat perangai macam ni.(( waktu ni kitorang tengah makan dekat restoran)). Aku pun sempat lah tengok sekejap hp dia dan tegur dia tak perlulah naikkan kemarahan iman lagi. Lagipun ape kepentingan iman nak tahu semua benda ni. Tiba2 muka nora terus berubah semacam tak puas hati bila aku tegur dia. Then, malam tu aku cakap dengan dia, dia jawab sepatah. Pastu aku keluar kejap nak amik barang ((waktu tu aku lepak kat rumah diorang)) bila aku datang balik aku tengok dia semangat je citer something dekat iman. Aku tau dorang tengah gossip pasal aida.dan aku tau dia merajuk tu aku tegur tadi. Lol.

Masalah sekarang ni kenapa korang judgemental sangat dengan aida. Dia pun manusia. Ada masa dia tersilap tapi dia boleh bertaubat kot. Tapi yang korang ni tak perlulah nak sibuk2 jaga tepi kain orang. Aku faham perempuan kan memang certain mcm tu. Tapi kena muhasabah baliklah cuba kalau kau sekarang ni berada dekat tempat aida? Ape yang kau rasa? Dan lagi satu, salah aku ke tegur kau? Sekarang ni moody dengan aku. Nanti bila nak tanya pasal pelajaran mulalah cari aku balik. Dah tahu diri tu tak berapa nak pandai, lebih baik kau isi masa dengan belajar dari nak cari gossip murahan je. ((Ceh tak pepasal))

Lastly, nasihat aku, bila ade manusia yang campak kau batu, kau balaslah balik dengan buah epal. Bahasa sebenar dia; kalau ade manusia yang menghina, memburukkan kau, simpan je dan jangan balas balik ape yang mereka buat. Benda tu kayu ukur attitude kau kat tahap yang mana. Kepada aida(nama samaran) maafkan aku sebab tak mampu nak tegur mereka dan tegur kau tapi aku tinggalkan kau begitu saja tanpa khabar. Im so sorry.

Note: aku tau korang baca benda ni so please stop doing something useless. Benda takkan settle sis kalau kau jual gossip murahan tu. Peace.

Puteri

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u
Perkongsian

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Perkongsian