Inspirasi

Saka – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Saka

Assalammualaikum.Terlebih dahulu terima kasih pada admin sebab siarkan confession saya ni.

Kalau tengok tajuknya mesti korang dah tau ceritanya.okaku pun tak berapa ingat apa benda yang tiba2 trigger kes saka ni.sebabnya dulu aku ni bekerja banyak ke luar negara.

so,aku agak lost pasal benda2 ni sehinggalah 1hari 2 bila abah aku call husband aku mintak tolong hantar mak aku berubat.for info aku & suami sama2 kerja selalu ke luar negara.

anak2 mak,abah aku jaga.setiap kali ambil/hantar anak2,takde plak dengar apa2 citer.sampailah saat abah aku mintak tolong 2.kebetulan kami sama2 off day.

so,aku pun dengan riang ria nya sibuk nak ikut bawak mak aku berubat jgak.siap bawak 2orang (masa 2lah) anak aku.masa dalam kereta 2lah anak sulung aku (waktu 2 dia 6tahun) mula bukak cerita.

kata dia uwan selalu tidur siang,lepas 2 menjerit2.ok.fine.masa aku dah sampai rumah abah aku,mak tengah terbaring.aku rasa dahi mak aku,tak demam.tapi mak aku lemah sangat2.

sempatlah mak aku sengih2 tengok anak2 aku.aku cakap mak,jom g berubat.mak aku angguk lemah.mak aku pakai tudung,kami pun keluar rumah.

dalam kereta abah aku suruh aku duduk depan.aku pangku anak lelaki aku.anak pompuan aku duduk tengah2 antara nenek & atuknya.dalam perjalan semuanya ok.

aku dengar mak aku baca ayat2 alquran.TIBA2..jeng jeng jeng.agak2 lagi 1km nak sampai rumah ustat 2mak aku dah start menjerit.balikbalikbalik!!

bayangkan si kakak elok2 duduk terus bangun & pergi ke depan duduk dengan aku!! ko boleh bayangkan tak macam mana terkejutnya kitaorang masa 2.abah aku plak cakap.. tak buat apa2.jumpa ustat je.

mak aku jerit lagi aku tau kau semua nak rosakkan aku! mak aiiimasa ni memang meremang sebab mak aku duduk belakang akuhahahahusband aku cool.

dia terus drive.sampai je rumah ustat 2 adik aku dah tunggu.adik aku ni imam & cikgu kafaa.ustat 2 kawan dia.orang ramai masa 2.adik aku panggil anak2 murid ustat.

mintak tolong bawak mak aku keluar dari kereta.masa ni bermulalah acara tarik menarik.bila tengok 2 agak kelakar lah kan.sebab mak aku ni tinggi & besar orangnya.

bila d/orang pujuk cara baik,gaya mak aku macam budak2.geleng2 kepala tak mau.so nak taknak kena lah tarik jgak kan.mak aku di biarkan rehat dulu sebab kena jgaklah ikut urutan.

adik aku nak ustat 2 yang ubatkan mak.so masa ubatkan mak 2 dah pukul 11lebih.aku tengok sendiri.rupanya dalam badan mak aku ada saka.saka yang besar.dah lama rupanya,dah beranak pinak,bercucu piut bagaihihihi

selesai sesi berubat kami pun balik lah.mak aku di bagi limau untuk mandi & air untuk di minum.lepas 2 mak cakap badan rasa sihat sikit.aku pun rasa berat hati nak g keje sebab kena tinggalkan anak2 aku dengan mak aku.

tapi orang tua biasalah kan mak ok.tinggalkan je lah budak2.keadaan terkawal untuk beberapa ketikahinggalah suatu hari 2aku off day,suami aku outstation.

si kakak ni sekolah kat rumah mak aku.so,aku decide ahad 2 aku nak tidur rumah mak aku.malam 2 aku tak boleh tidur.tidur plak terjaga2.tapi last2 tidurlah jgak kan.

esoknya masa nak hantar kakak g tadika,mak aku tegur aku ok ke tak.aku cakap ok je.mak aku tanya nape muka aku pucat,tapi aku buat tak tau je.aku pun drive ketaselang 5minit drive kepala aku berat giler,rasa nak pecah!!

mata aku tak boleh nak bukak beb!!ni aku tengah drive nikat tengah jalan & tiba2 mata ko rasa macam ada benda tarik..laku gigihkan jgak drive smpai tadika kakak.aku tueun keta,hantar kat pagar, cikgu kakak tanya aku ok ke tak.aku cakap je ok.

dia kata muka akak pucat sangat ni.lepas 2 aku terus pergi ke kereta.masuk je kereta aku call abah aku.minta amik aku sebab mata aku tak boleh bukak dah.aku boleh dengar suara mak aku dah agak dahanak kita plak dia kacau!!

masa abah sampai..aku dah macam totally blind.langsung tak boleh bkak mata.aku nangis.aku dengar suara ramai parents yang tolong pimpin aku masuk keta abah.sampai rumah,adik lelaki aku dukung akuhahaha(ni kelakar!)

sebab aku dah sampai tahap tak mampu bergerak, macam lumpuh gitu.tiba2 1badan rasa takde apa2.aku dibaringkan dalam bilik.masuk je bilik mak aku dah siapkan segala bawang putih,lada hitam.

bila mak aku letak je kat sendi2 aku menjerit2merayu2sakit..sakit.aku dengar suara mak aku kata kalau sakit keluar.kenapa anak aku plak kau nak kacau.pergisini bukan tempat kau sambil 2 mak aku baca ayat2 alquran.

tak lama lepas 2 aku muntah2.mak aku kata lepaskan je muntah 2.benda 2 nak keluar 2.lepas 2 baru rasa leega sikit tapi badan sakit2.masa dah ok sikit aku mesej husband aku,bagitau keadaan aku.

punyalah panik diahihi.terus dia mesej kawan di mintak carikan ustaz sebab kawan adik aku tak dapat datang tengahari 2.masa ustaz 2 dayaang,dia cuma baca ayat kursi tak silap aku& masa 2 aku rasa macam.

nyawa aku di tarik.aku tengah baring dalam bilik,ustaz baca kat ruang tamu.aku menjerit sekuatnya.iya,aku sedar & aku rasa tengkuk aku macam di tarik benda dalam badan aku 2 sebab dia taknak keluar dari badan aku.

Ya Allahtak pernah aku rasa macam 2.lepas 2 aku ok sikit tapi masih lemah.malam 2 suami aku sampai je dari outstation,terus balik ke rumah mak aku & sambung berubat.

yang kali ni lagi dasyatmulanya nak berubatkan akualih2 benda 2 beralih kat mak aku.aku tengok depan mata akumak aku bertukar karakter sebanyak 8kali..8kali i tell youuuuu.bukan main2 ok.

lepas satu, satu jin yang ustaz 2 keluarkan.ada yang orang hantar, ada yang salah hantar.terbongkar rahsia demi rahsia.rahsianya yang dalam badan mak aku ada saka keturunan, ada jiran nenek aku hantar, ada sedara jauh nun hantar, ada sedara itu hantar, yang menumpang pun ada.

yang paling tak sangka jin yang jiran nenek hantar 2lah.memang tak sanga uollssebab suaminya imam okay!!isterinya tersalah hantar.

sebenarnya nak hantar kat makcik aku,tapi terkena kat nenek aku.sampai stroke nenek aku.di sebabkan mak selalu jaga nenek,so benda ni jadi suka kat mak aku..tambahan plak mak aku ni dah ada tapak, so dia masuk lah.

so bila semuanya selesai,aku tidur rumah mak.esoknya aku dengan mak letih sangat2.tengahari aku balik rumah.mak aku kata muka aku pucat lagi.& pun rasa tak sedap ati.

dalam keta memng psang ayat alquran.sampai je rumah husband suruh aku solat.aku marah macam budak2 kena paksa solat.aku ttap amik wuduk,pakai telekung.

lepas 2 masa aku bediri tetiba aku lost.husband tenung aku.dia tanya kenapa?lupa niat dah? tiba2 aku menangis.husband aku kata aku menangis exactlly macam budak2, merengek.

yang kelakarnya,masa sesi soal jawab 2, husband aku kata aku cakap macam budak2 1tahun lebih, cakap bahasa german.siap kata nak ucu hahahaha.
husband aku kata tak tau nak gelak ke nak serius masa 2.

anak2 aku dah gelak2hahaha.husband aku mntak tolong adik aku.adik aku bagitau apa nak buat.adik aku suruh baca ayat kursi tanpa henti.husband kata masa kali ke3 nak baca, dia rasa pipi panas & susah nak baca.

lepas panggil member,dia tolong sumeAlhamdulillah okmacam biasa,aku kena muntah dulu baru badan rasa lega.rupanya yang mengikut aku 2 anak jin uolls!!hahaha

oh lupa nak bgtau.sebelah rumah mak aku kosong.masa sesi berubat 2,ustat 2 dah g serang rumah sebelah sbb banyak jin katanya.so..mak bapak jin dah mati,yg anak2 sempat jin ni sorokkan.

so bila mak,bapa mati dahlah anak2 ni kelaparan.nampak plak aku,dia ikutlahhmmmkorang rasa boleh di terima akal tak?kadang2 rasa kelakar jgak.lama aku & mak aku berubat.

sampai kerja tergendala.even sampai sekarang aku masih alami benda2 ni,tapi aku ubatkan diri sendirihihi.kalau ikutkan memang panjang cerita aku.asalnya dari saka merebak ke benda2 lain.

hidup aku,mak,adik beradik sume berubah.sebab benda ni merebak ke makcik2,sepupu aku.even anak2 aku terjebak sekali.secara tak langsung mak & aku terbuka hijab.boleh nampak,rasa benda 2.

korang rasa seronok ke bila kita boleh nampak benda2 2.mula2 aku tak boleh terima,tapi lama2 aku pikir positif.macam2 aku buat minta tutup hijab aku,siap hari2 berdoa.

kalau korang nak aku buat sambungan,boleh je tapi ikut masa aku lah.tapi kalau tak nak takpe.so,cerita ni terhenti kat sini je lah.cuma aku boleh katakan,kalau ada yang jenis suka bomoh2 ni,berenti lah ya.

tolonglah jangan menyekutukan Allah swt.banyak dekatkan diri dengan Allah.pada yang sedang mengalami situasi macam aku,jangan berputus asa.teruskan berubat dengan cara islam.aku ni pun dah bertahun lamanya.kejap ok,kejap kohihihi

Azlin

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u
Perkongsian

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

Add Comment

Click here to post a comment

Perkongsian