Inspirasi

Rezeki – [kisah dunia]

Perkongsian

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Rezeki

Assalamualaikum readers. hari ni tiba2 tergerak hati nak confess kat sini. harap admin publish lah ye. Panjang jugak ni. Harap ada something positive yg readers boleh kutip. Maaf jika bosan..

selama ni memang aku pembaca setia iium confession ni. dulu aku pernah terbaca confession sorg adik ni, dia cakap dia org susah and kawan2 dia org berada. so katanya kawan2 dia tak faham keadaan dia ; pakai kereta baru sedangkan ayah dia cuma ada kapcai je, etc. so tergerak lah hati ku nak menulis disini..

Nama aku Tia, gadis berusia 24 tahun. aku taknak mengadu cakap hidup aku susah ke apa, sebab aku tau Allah takkan bebankan seseorang dgn apa yg dia takboleh nak tanggung. aku dari kecik memang hidup dgn mak je, ayah dah takde. memang mak lah yg menyara aku dan adik beradik yg lain dari kecik sampai lah masuk university. mak ambik upah jahit baju je. tapi berjaya hantar 3 org anak dia masuk sbp. ingat lagi masa mula2 nak daftar, aku dgn mak naik teksi 3jam sbb mintak tlg pakcik, wife dia plk yg call marah2 cakap kitorg menyusahkan. hihi.

walaupun sedikit kekurangan, locker tak penuh dgn stock makanan, baju tukar sekali je dlm masa 5 tahun (sbb tak membesar), kadang2 takde duit nak beli makanan dekat kantin sedap2 (tapi dm ada, so alhamdulillah) and tak boleh balik selalu sebab takde transport. naik teksi mahal. nak naik bas, tak reti nak pegi sorg2 ke terminal. so mereput lah dkt asrama hujung2 minggu. tapi aku tak pernah rasa hidup susah, tak pernah rasa jeles ke apa. hmm ada la sekejap then aku try ingat balik mcm mana susah mak aku cari duit nak hantar aku belajar. so dari form 1 aku belajar terapkan rasa bersyukur dlm diri dan dalam masa yg sama tidak menafikan rezeki org lain. rezeki kita kan lain2.

dan alhamdulillah, pmr, spm, dua2 dapat straight As. Allah maha adil. walaupun kurang dari segi wang ringgit, Allah kurniakan kami adik beradik akal yg tajam. kakak, aku, and adik perempuan aku yg masuk sbp semua pmr straight A cuma spm diorg ada 2 B. alhamdulillah. tapi skrg nak cerita pasal aku je. so aku pun sambung A level, sepatutnya pegi ke overseas tapi Allah takdirkan aku tak lepas cut off point. banyak pengajaran yg aku dpt selama 2 tahun tu. bagiku, mungkin ada hikmahnya..

tapi aku masih tak berputus asa, aku apply diploma. and aku buat betul2. masa 1st sem memang rasa la tersepit sikit. Kakak masih belajar, mak masa tu dah mula buat dua kerja, jadi cleaner dkt shopping mall. Lagi la aku rasa bersalah sbb umur dh 20 masih menyusahkan mak. So aku apply ptptn, tapi ada problem, so sem 2 baru boleh apply semula. Sedih woo. Huhu. Sem 1 tu mmg kais pagi la aku ni, belanja Rm10 je seminggu. So aku pegi cafe beli nasi, lepas tu letak kuah ayam kicap feveret aku. Tu je aku makan hari2. Sekali sehari.

Gila tak down bila study perut lapar duit takde, tapi ditakdirkan Allah, aku dapat roommate anak yatim piatu.. Tiap2 malam aku dgr dia teresak2 nangis. Kadang2 tengok video pasal pengorbanan ibu bla bla bla, pastu dia nangis sorg. Sampai la suatu hari tu aku tanya masalah dia, dia cakap dia berapa hari dah puasa. Duit dia tinggal 20sen. Berbuka dgn air kosong je. Makcik dia call tanya ada duit tak, then makcik dia ckp tgh bulan so takde duit, so roommate aku ni ckp je dia ada duit and pesan jangan risaukan dia. Masa tu sumpah aku nangis. Nangis sbb sedih, aku tak cakna dgn keadaan sekeliling. Roommate tak makan berapa hari aku boleh tak sedar. And sedih sebab kdg2 aku alpa, aku tak bersyukur. Atleast aku masih ada mak yg mampu bagi duit walaupun sedikit. Dia ni takde parents dahh. So aku call mak and cerita, dan mak pun bank in 50, 20 untuk roommate.

Despite all the difficulties and obstacles, aku grad dgn anugerah naib cancelor, 4 sem dapat 4flat. Masa konvo mak dtg tumpang kereta org, mak cakap tak mampu nak belikan bunga tapi serius takpe sbb bagi aku, hari tu adalah hadiah utk mak.. Happy sgt bila mak happy. So bergambar lah aku disamping kawan2 dgn pegang transkrip je, kawan2 lain tangan penuh je. Haha. Tapi aku bahagia. Ya Allah sumpah aku bahagia. Masa tu nampak masa depan makin cerah lepas pernah gagal beberapa tahun yg lepas.. Sekali lagi aku bersyukur ke hadrat Allah sbb kurniakan aku rezeki mak yg penyayang, dan Allah kurniakan kesihatan tubuh badan. Maka kuranglah perbelanjaan dari segi ubat ubatan dan health maintenance. Maka bolehlah aku belajar dgn tenang. Allah maha adil..

Dan sekarang, aku tengah sambung medic dkt university tuuuttt. Hahaha. Ni kalau ada org terdekat baca mesti tau siapa aku. Takpelah. And macam biasa, still struggle utk belajar dan utk hidup, still kering kadang2 tapi alhamdulillah tak pernah putus makanan. And Allah tunjukkan lagi dgn mempertemukan aku dgn sahabat yg lagi susah hidup dia. Tiap2 malam makan maggi. Bila cerita kat mak, mak suruh share nasi dkt dia. Ni lah mak aku, tak pernah berkira dan sentiasa memaafkan org lain (esp org2 yg tuduh kami ni menyusahkan, belajar tinggi2 menyusahkan diorg, risau ktorg mintak duit diorg) bla bla bla.

So sekali lagi aku bersyukur atas rezeki yg Allah kurniakan. Walaupun bkn dgn harta benda dan wang ringgit, tapi Allah kurniakan kesihatan, keluarga yg penyayang dan supportive, sahabat2 yg baik dan banyak lagi. Nak list takkan habis. Mak pernah cakap, sesusah susah kita, ada yg lagi susah. And aku balas, mak..tia tak pernah rasa hidup tia susah. Tia tak pernah putus rezeki, tak sampai kebulur. Alhamdulillah..

Takpe kita takde kereta mak, takpe kita takde rumah sndiri, insyaallah nanti anak2 mak akan belikan. Kakak, tia, adik akan belikan. Mak tunggu ye. Moga mak sihat sentiasa. Sekarang mak dah berhenti kerja atas desakan anak2. Kakak support mak skrg. And aku hidup dgn duit ptptn yg kena berjimat gile sbb kos hidup dan gila banyak benda nak bayar duduk U ni. Tapi boleh survive sampai 2 tahun dah sekarang. Hohoho. Adik bakal farmasi and bakal grad lagi awal dari aku. Yelah, aku kan stuck A level. Huhu.

So nak pesan kat sini, sentiasa bersyukur dan jangan menafikan rezeki org lain. Biarlah kawan kita nak kaya ke, anak dato ke, ada kereta ke, its okay. Tu rezeki diorg. Diorg mesti ada ujian jugak Allah bagi. Tapi mungkin tak sama dgn kita. Kita pun ada bahagian kita sendiri. Bukak mata luas2. Kalau kurang duit, mungkin Allah dah kurniakan badan yg sihat, so boleh kerja cari duit, boleh beribadah dgn tenang, boleh belajar dgn tenang. Nanti dah berjaya balas balik jasa mak ayah. Dan jangan lupa utk bersedekah dan tlg org lain. Ingat, dalam rezeki kita, ada rezeki org lain. Wallahualam.

Semoga Allah berkati kita semua. Wassalam.

P/s : doakan tia dapat grad dgn cemerlang, dan jadi doktor yg berguna kpd ummah. Thank you.

tia

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Perkongsian

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
kisahdunia

Add Comment

Click here to post a comment

Perkongsian