Home » Pusat rawatan IVF cuai sebabkan lelaki tak sengaja jadi bapa kepada 26 anak
Semasa

Pusat rawatan IVF cuai sebabkan lelaki tak sengaja jadi bapa kepada 26 anak

[​IMG]

UTRECHT, Belanda 29 Dis. – Seorang lelaki bakal bergelar ‘bapa’ secara tidak sengaja kepada 26 orang anak akibat kecuaian sebuah pusat rawatan di sini.

Portal MSN melaporkan, kecuaian atau kesilapan prosedur semasa menjalankan rawatan pembenihan in-vitro (IVF) itu berlaku antara April 2015 hingga November lalu.

Perkara tersebut didedahkan selepas satu siasatan mengenainya dilancarkan baru-baru ini.

Difahamkan, sebahagian daripada 26 wanita yang menerima rawatan tersebut telah mengandung dan ada juga dalam kalangan mereka yang telah melahirkan anak.

Pusat rawatan itu dalam satu kenyataan memberitahu, peluang untuk persenyawaan benih kesemua wanita tersebut dengan sel sperma lelaki berkenaan masih ada walaupun embrio telah dibekukan.

“Kami kesal dengan insiden yang berlaku dan akan melakukan apa sahaja yang termampu untuk menyelesaikan isu ini secepat mungkin,” katanya.

Ketika rawatan IVF, telur-telur yang matang telah diambil daripada ovari setiap wanita untuk disenyawakan dengan sel sperma lelaki itu di sebuah makmal.

Satu atau lebih telur yang disenyawakan itu kemudian disuntik ke dalam uterus dengan setiap kitaran IVF dijangka mengambil masa sehingga dua minggu.

Pada 2012, seorang ibu menyaman sebuah klinik di Singapura kerana mencampurkan sperma milik suaminya dengan seorang lelaki asing.

Wanita berketurunan Cina itu berbuat demikian selepas bayinya dikatakan mempunyai tona kulit dan warna rambut berbeza berbanding suaminya yang berketurunan Kaukasia. – Utusan

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!