Home » Syarat sukar penyebab Kedah tolak tajaan RM30 juta Datuk Aliff Syukri
Sukan

Syarat sukar penyebab Kedah tolak tajaan RM30 juta Datuk Aliff Syukri

ok-1

Selepas penajaan Dato Seri Vida yang menaja pasukan bola sepak Kelantan, Datuk Aliff Syukri iaitu pengasas Dherbs pula mengorak langkah dengan menawarkan tajaan kepada pasukan bola sepak Kedah (KFA) sebanyak RM30 juta. Namun, baru-baru ini, KFA telah mengambil keputusan untuk menarik diri dari tajaan Dherbs atas beberapa faktor.

Mengikut Naib Presiden KFA, Datuk Badrul Hisham Hashim yang menyatakan, selain daripada permintaan tanah seluas kira-kira 60 hektar bagi projek pembangunan yang dilihat KFA terlalu berlebihan dan juga tidak memberikan apa-apa keuntungan kepada persatuan dan kerajaan negeri. , terdapat juga beberapa syarat yang sukar yang menyebabkan pasukan itu menolak tawaran tajaan oleh Dherbs. Beliau berkata bahawa Dherbs telah meletakkan 49 syarat bagi tajaan RM30 juta dan dikatakan bahawa syarat-syarat tersebut seringkali berubah-ubah yang menyebabkan pihak KFA sukar untuk membuat keputusan.

Daripada 49 syarat tersebut, pihak KFA mendapati terdapat sekurang-kurangnya lima syarat yang terlalu sukar untuk dipenuhi. Selain daripada faktor tanah, Dherbs menginginkan hak ke atas papan iklan di semua daerah di negeri kedah dan juga hak penyiaran iklan diuruskan oleh syarikat penaja.

Ini menyukarkan pihak KFA untuk memenuhi syarat tersebut kerana ianya melibatkan bidang kuasa banyak pihak seperti tanah adalah hak milik kerajaan negeri, manakala papan iklan adalah milik pihak berkuasa tempatan.

Selain daripada itu, pihak KFA menyatakan bahawa pertambahan dan perubahan syarat yang sering berlaku setiap kali pertemuan diadakan dengan pengurusan KFA dengan pihak penaja turut menjadi faktor kerana dibimbangi berlarutan sepanjang tempoh penajaan tersebut.

Walaubagaimanapun, syarat yang diletakkan oleh pihak penaja dilihat mengikat pihak KFA, oleh itu mereka mengambil keputusan untuk melakukan penarikan. Bagi KFA, mereka tidak mahu perkara ini berlanjutan kerana ingin pasukan fokus dengan perlawanan seterusnya. Mereka menghargai tawaran yang dibuat oleh pihak Dherbs namun syarat yang ditetapkan tidak memihak pada pasukan bola sepak Kedah atau berada dalam situasi menang-menang yang menyebabkan KFA membuat penarikan diri.

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

error: Alert: Content is protected !!