Home » Hasilkan Bunga Daripada Sabun Buku dan Tepung Sahaja!
Inspirasi Resepi Semasa Viral

Hasilkan Bunga Daripada Sabun Buku dan Tepung Sahaja!

DSC04401

Penghasilan bunga daripada kertas banyak digunakan di Malaysia terutamanya dalam upacara perkahwinan. Penghasilan kertas menyebabkan banyak pokok ditebang dan tidak mesra alam. Ini mengakibatkan ekosistem terjejas dan peningkatan suhu bumi. Bukan itu sahaja, penghasilan bunga daripada kertas tidak akan memberikan bau yang wangi!  Apa kata pada kali ini anda cuba hasilkan bunga daripada sabun dan tepung pula sebagai ganti bunga kertas? Selain lebih cantik, ianya lebih mesra alam, wangi dan senang! Jika anda kehabisan sabun dirumah, anda boleh menggunakannya nanti. Anda juga boleh letakkan di bilik air, bilik tidur dan ruang tamu supaya lebih wangi dan cantik mata memandang! 

Kaedah ini sangat mudah, anda hanya perlukan tiga bahan sahaja:

  • Sabun buku
  • Tepung jagung
  • Gam (apa-apa jenama)
  1. Mula-mula anda perlu kikis sabun buku di dalam sebuah besen bersaiz sederhana supaya menjadi hancur. Anda boleh memilih apa-apa jenis sabun buku. Untuk warna pula, jika anda ingin bunga warna pink, anda boleh pilih sabun buku yang berwarna pink. Anda juga boleh menggunakan sabun buku bewarna putih, kemudian masukkan pewarna makanan ke dalam adunan tersebut. Jika anda inginkan warna biru, anda perlu masukkan pewarna makanan biru ke dalam sabun buku bewarna putih tadi.
  2. Kemudian anda perlu masukkan tepung jagung dan adun dengan sempurna. Pastikan adunan rata dan tidak melekit.
  3. Selepas itu anda boleh masukkan gam (dalam video menggunakan gam Fevicol). Anda boleh gunakan apa-apa gam asalkan fungsinya adalah boleh melekatkan bahan.
  4. Ratakan dan uli menjadi doh. Pastikan warna doh sama dan rata. 
  5. Kemudian, jadikan beberapa doh kecil sebesar ibu jari untuk dijadikan kelopak bunga.
  6. Selepas kelopak siap, sambungkan semua kelopak bunga untuk membentuk bunga ros. 
  7. Siap. Mudahkan?

Kami sertakan video pendek untuk membuat bunga sabun untuk tontonan anda. Jangan lupa kongsikan kaedah membuat bunga daripada sabun ini kepada rakan-rakan ya!

 

Dapat duit dengan kongsi artikel Info lanjut

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

Apa Komen Anda

Add Comment

Click here to post a comment

Artikel Panas

error: Alert: Content is protected !!