Home » “You Bila Nak Kerja?” Dahla Suami Curang, Ini Luahan Hati Surirumah Yang Tertekan..
Realiti Hidup

“You Bila Nak Kerja?” Dahla Suami Curang, Ini Luahan Hati Surirumah Yang Tertekan..

You Bila Nak Kerja?

Salam. tq admin kalau awak publish cerita saya.
Saya Zara, married for 3 years with Zul, one son. Hidup nampak indah dari awal perkahwinan sampai lah Zul kena retrenched tanpa pampasan bila aku nak beranak. so nightmare begun. Long story short, dah beranak, duit anak banyak tolong finance family kitorang, Tiap hari yang hening (senja, Ahad) mesti aku sedih fikir kenapa lah duit anak aku pakai jadi duit survive sementara dapat kerja baru. Harap harap aku mampu bayar duit anak nanti.

Tapi masalah aku sekarang, aku tak dapat kerja. Dulu aku rasa this is the best thing sebab pada aku duit pengasuh mahal sangat and gaji aku bawah tak sampai 2k and aku banyak buat kerja freelance, buat accounting services, business plan, proposal, content writer. Sampai sekarang pun aku buat kerja kerja ni sambil anak depan mata. Aku rasa insecure sebab masyarakat yg konon supportive tapi tak nak faham yang ada je istilah WAHM. Tiap kali jumpa tanya, dah dapat kerja dah?

Tiap kali dapat payment, lambat sangat dan kdg kdg bukan sekali semua dapat. Kalau 350 yang masuk dulu, aku kena tggu 1=2 weeks utk next payment.komitmen bulanan 450 saja tapi s Pandai la nak survive macam mana. Bila aku rasa dapat ganti duit anak, 2 3 bulan later mesti aku withdraw balik.

Aku bukan tak pernah pergi interview. Setiap interview aku lepas sampai final stage, U*B, H*BC, PTD, Publ8c B*nk tapi rezeki susah sangat nak lekat dengan aku. Aku fikir aku nak baiki solat mesti hidup aku betul balik. Jaga khusyuk and all. InshaaAllah harap harap ada rezeki aku lepas ni.

Aku bersyukur juga yang anak aku lagi 4 bulan nak 2 tahun, tak banyak ragam, tak banyak belanja. Fully breastfeed, makan banyak, suka sgt makan apa aku masak, otw to diapers free. He knows when to call me for poo poo and pee pee. Cuma matters of time je la sempat atau tak.

Rutin aku tiap pagi buat breakfast utk Zul, bekal lunch and tea time for him so that jimat sejimat nya. Lepas tu kemas vacum mop rumah mak mentua aku (aku duduk rumah mentua)*thats another story huhu*, start buat kerja aku sampai anak bangun. Bila anak dah bangun, have to entertain him, educational toys, ajar basic things, bersabar lagi, kemas vacum mop again, make him sleep, do my work again, pay bills, entertain customers, sampai tgh malam. Penat sgt sebab office kau dkt rumah and kau dkt rumah and in law expect yg kerja rumah and masak all done because ada menantu dekat rumah. Sebenarnya struggle sgt.

Oh ya? Mana cerita tentang Zul, ya?
Mana ya? Sejak dia asyik kantoi seeing other girls, whatsapping other girls, kissing with other girls, hidup aku dah macam robot. Duit Zul bagi hanyalah bila dia ada duit lebih. And most of the time pada dia apa apa kita makan luar je tp come on, aku jumpa kau malam je takkan nak tunggu kau bawak aku keluar baru aku dgn anak makan gittew. Aku mmg dah tawarhati and aku cuma dekatkan positive vibes je supaya anak aku positif macam aku.

Aku sedih sgt tadi Zul balik kerja, dan tanya aku,
‘Youu bila nak kerja?’
“Boleh tolong tolong I. Takd la I nampak you terbaring je susukan anak”

Weve come to an agreement yg he’ll be paying his own car and his loan which the amount is equivalent to mine. Aku managed to pay every month without late, rupanya Zul bayar tak tetap and tertunggak sampai few notices sampai rumah and my in law akan keluar ayat

“Kesian Zul. Kena tanggung banyak.”
“Zaman skrg susah. Mana nak cukup kalau dia bayar semua”

Allahuakbar. Allah Maha Besar. Celakalah aku atas tulisan ini yang sama sekali mengaibkan suamiku. Tapi hati aku cuma dah terlalu sedih dan terguris.
Utk 2 mingguni, dah berapa kali aku perlu fikir sama ada 20 yang aku ada patut diinvestkan ke minyak kereta atau bekalan sayur seminggu? Pembaca, pls doakan aku.

Maaf andai storyline messed up. Jiwa aku fikiran aku, upside down.

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih



Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!