Home » ‘Naik 10kg Sejak Kahwin & Selepas Gugur Anak Pertama’ – Wanita Ini Nekad Kurus & Ini Hasilnya
Inspirasi

‘Naik 10kg Sejak Kahwin & Selepas Gugur Anak Pertama’ – Wanita Ini Nekad Kurus & Ini Hasilnya

Semua orang mengimpikan tubuh badan sihat dan berat badan ideal untuk kelihatan cantik. Ramai juga yang menitip beratkan gaya hidup sihat agar tidak mudah dijangkiti pelbagai penyakit pada masa akan datang. Nak jalan jauh pun tak ada masalah kerana badan fit, betul tak? Namun ada juga sesetengah orang yang menghadapi berat badan berlebihan ini dari kecil. Bukan senang nak kurus macam orang lain tau.

Dah cuba macam-macam cara tapi masih gagal menurunkan berat badan? Cuba ikut tips dari wanita ini pula, dari 104kg ke 52.4kg! Wah hebat!

Transformasi hebat!

Assalamualaikum.Since terlalu ramai bertanya tentang keadaan saya, saya jelaskan disini mengenai bagaimana saya kurus dan jadi seperti harini.

2015 – Tahun saya berkahwin dan masa tu berat saya 94kg. Masa tu memang rasa badan berat tapi pedulilah asalkan ada lelaki nak.Hahaha.

2016 – Berat naik ke 104kg.10kg sejak berkahwin dan selepas mengalami keguguran untuk anak pertama.

2017 – Harini 09 July 2017, 9PM – 52.4kg

Saya x amalkan pil atau supplement atau segala jenis benda untuk kurus.Saya taknak sebab saya x selesa.Time berbadan besar dulu,saya ada la jugak hati nak mencuba untuk makan supplement kurus tapi macam x berbaloi sebab rasa membazir.Kalau kau x control makan kau,sama je.Naik balik nanti.Tepuk dada tanya diri sendiri.

Sebenarnya,lepas apa yang saya lalui dan alami,nak kurus tu,tekad kita pada diri kita sendiri.Tanggungjawab pada tubuh badan kita.Saya nak kurus sebab saya nak sihat.Saya nak rasa lebih yakin.Dulu saya susah nak cari baju sebab saya pakai seluar size 44 dan baju size 5xl ke 6xl.Tekanan beb!..X tipu!..Alhamdulillah skrg baju size M dan seluar saya size 27 ke 28.

Nak kurus,tips dari saya :

❌ Air Manis❌ Fast Food❌ Jajan / Snack

✔ Exercise✔ Kawal pemakanan

Be positive with urself.If u berbadan besar and always complaint itu ini,but then u sendiri x ada effort nak reduce ur weight, sembang ke apa?..😆😆😆..

Bersenam dan amalkan cara hidup sihat.Jangan mudah terikut dengan cara org.Lain org lain caranya.Slowly buat.Selesakan diri dengan bersenam.In shaa Allah,lama kelamaan akan nampak hasilnya.

Nak tips kulit cerah :

2x seminggu buat masker putih telur.

Nak tips apa lagi?Itu je saya boleh bagi.Tak ada rahsia apa2.Benda baik kita kongsi bersama.Doakan saya achieve untuk ke 45kg.💪💪

-Nur Hafiza binti Mukhtar-10/07/2017 | 10:16PM @ Sri Johor

sumber : Sinar FM

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih



Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!