Home » “Kalau Ada Dalam Rumah Pun, Anak-anak Buat Main Pijak Je”-Ibu Ini Jadikan ‘Jajan’ Musuh Buat Anak-anaknya
Inspirasi Viral

“Kalau Ada Dalam Rumah Pun, Anak-anak Buat Main Pijak Je”-Ibu Ini Jadikan ‘Jajan’ Musuh Buat Anak-anaknya

Ada lagi ke yang tak tahu maksud jajan tu apa? Jajan ni maksudnya keropok keropok segera yang kita makan waktu kecik kecik dulu. Alaa, sampai sekarang pun kita makan jugak jajan. Siap beli pack yang besar besar lagi. Baru puas nak makan kan.

Memang tak dinafikan jajan ni bukan lah mengandungi bahan yang bagus untuk kita apatah lagi buat anak anak. Lagipun memang tak elok kalau nak jadikan jajan ni sebagai makanan wajib seharian untuk kita mahupun anak anak kita.

Seorang ibu menegaskan pendiriannya yang tidak bagi langsung anak anaknya menjamah jajan atau keropok segera. Beliau juga menjelaskan mengapa dia menolak untuk menjadikan jajan sebagai goodie bag setiapkali menyambut hari lahir anak anak. Bahkan, kek juga dia jauhkan dari anak anaknya kerana mengandungi gula yang tinggi.

Ketegasannya itu dikongsi melalui laman facebooknya sendiri, Nor Azlin Kamaruddin. Ada sebahagian netizen  yang bersetuju dengan tindakan ibu berkenaan namun ada juga yang membantah. Tidak mengapa, masing masing ada pendapat masing masingkan. Jom kita baca bebelan si ibu yang tegas ni.

“Makanan cari yang halal dan bersih. Jajan tu halal ke? Bersih ke? Bagus untuk kesihatan ke?”

“Birthday dia(anak) kami buat bodoh je. Tak payah ajar nak sambut birthday dekat sekolah”

“Budak sekolah banyak tak sihat semua salah kita. Kek birthday pun dah sekilo gula dalam tu. Gula putih. Punca kanser”

Ada betulnya juga apa yang ditegaskan Puan Nor Azlin ni. Untuk kesihatan anak, tidak salah beliau nak pantau makanan yang dirasakan tidak perlu untuk anak anaknya. Tidak mengapa, semua ada pendapat masing masing.

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih



Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!