Home » “Suami! Kalau Bini Hodoh Jangan Tinggal, Naikkan Semangat, Beri Duit, Nanti Kau Jugak Ternganga Bila Dia Berubah!”, Wanita Nasihat Suami Isteri Sama-Sama Berubah Demi Kebahagiaan
Inspirasi Viral

“Suami! Kalau Bini Hodoh Jangan Tinggal, Naikkan Semangat, Beri Duit, Nanti Kau Jugak Ternganga Bila Dia Berubah!”, Wanita Nasihat Suami Isteri Sama-Sama Berubah Demi Kebahagiaan

Biasanya laman Kisah Rumah Tangga menceritakan permasalahan yang berlaku dalam rumah tangga individu yang dikongsi untuk meminta pendapat orang ramai. Kali ini berbeza apabila seorang wanita, Puan Yasmien telah berkongsi perubahan dirinya ke arah yang lebih cantik kerana mahu kekal langsing dan menawan di hati suami.

Puan Yasmien yang membaca sebuah kisah mengenai seorang isteri yang semakin gemuk selepas bersalin terpanggil untuk berkongsi kisahnya yang seakan-akan serupa dengan wanita berkenaan. Walau bagaimanapun, Puan Yasmien sedar bahawa dia perlu berubah untuk kekal cantik di mata suami.

Suami Puan Yasmien juga mendorong dirinya dan memberikan wang untuk dirinya berubah. Oleh yang demikian, Puan Yasmien telah melakukan beberapa perubahan termasuklah mula berkunjung ke spa kecantikan, bersolek secara online dan mengurangkan berat badan.

Berikut kami kongsikan cerita penuh daripada Puan Yasmien:

“Assalamualaikum semua warga KRT. Saya ni bukan la nak mengadu ape2.. alhamdulillah rumah tangga saya takde masalah. 😇 saje saya nak berkongsi pendapat dan sedikit cerita supaya boleh menaikkan semangat dan kebangkitan kita sebagai isteri yang selalu menjadi sasaran dalam apa jual aspek rumah tangga.

2 3 ari lepas saya ade terbaca kisah suami kahwin lain sebab isterinya makin gemuk lepas bersalin. Kesian kan pada kita geng2 mummy ni.. kita kandungkan anak diorang.. badan kita brubah tapi mereka geng2 suami tak hargai kita.

Sama lah saya dulu mengandungkan anak ke tiga.. dasyatnya perubahan.. 360′ berbeza dan berubah.. dengan hitam, kusam dan gemuk naik mendadak hampir 30kg.. memang orang yang tengok sekali pandang memang tak kenal saya.. sebelum mengandung takde la teruk sangat..

Masuk kandungan bulan ke 7, memang ni tahap kemuncak lah.. dalam gambar tu .. masa ni kat tempat keje.. jangan kata saya tak pakai apa2 kat muka.. memang pakai tu foundation+bedak.. tapi sebab kulit terlalu kusam.. muka tu jadi takde beza pakai bedak ke tak..

Masa ni memang down gila2.. malu rasa dan nak ambik cuti bersalin awal.. sebab tak tahan nk berdepan dengan org ramai.. bende ni melarat sampai lepas bersalin.. teruk sungguh sampai tak mau tengok cermin..

Tapi alhamdulillah suami saya menerima saya seadanya walaupun mulut dia laser suka gelarkan saya macam2.. saya tak kisah sebab saya tau dia hanya bergurau.. boleh dia panggil saya penjual telur itik.. 

Walaupun suami saya terima syaa seadanya.. saya tahu.. saya kene bangkit.. sampai bila saya nak hidup selekeh.. muka kusam.. gemuk.. suami saya sokong saya dari belakang.. dia suruh saya pegi spa.. katanya pegi lah spa sebelah office dia tu.. nanti siap bagitahu.. dia pergi bayar… macam tu laa selalu setiap minggu..

Lepas tu saya masuk keje.. cuti bsalin dah habis..lagi semangat untuk berubah.. tengok kawan-kawan semua selim melim.. saya cuba untuk berubah.. saya usaha dan saya berjaya turunkan berat badan..

Lepas tu saya mula belajar mekap.. belajar dengan youtube/ tengok MUA (makeup artist) buat live kt Facebook je.. takde pun habiskan duit join kelas mekap mahal2… kita kan nak mekap untuk diri sendiri je bukan nak jadi MUA.. hehe

So sikit2 beli barang mekap.. lama2 dah pandai mekap.. walaupun tak hebat macam MUA.. tapi okey laaa tak nampak pucat muka.. nampak laa jugak bermakeup hehehe

Sekarang  suami Mien selalu kata.. banyak sungguh beza saya dulu dengan sekarang… ye memang banyak beza.. kalau kita jatuh/ kita down.. jangan biarkan selamanya kita down ye syg2… jom kita usaha untuk berubah.. kita bangkit.. tambah2 kalau suami jenis ” cergas kat luar, pantang tgk pompuan cntik” lagi lah kita mesti bangun dan berdiri jadi wanita hebat‼️

Kau nk pegi… biarkan,janji kau tinggalkan aku dalam keadaan aku hebat… – maksunye kita dalam keadaan berkeyakinan, ade income sendiri.. dan bergaya.. bukannye dia tinggal kita dalam keadaan gemuk, selekeh dan tiada apa2… loser sangat …

Dan saya selalu kata kat asben.. “bini yang hodoh jangan terus dibuang…” sekali dia berubah dan up… haaaa tenganga.. hehehe

Tenkiuuu terima saya masa hodoh buruk selekeh… berbaloiii kan hargai bni masa hodooh.. bila dia berubah dah jadi wanita bergaya.. ade income sendiri sambil jaga anak kita 3 orang.. dah tak pergi keje jauh2 lagi.. alhamdulillah 

Dan lagi pada sang suami ‼️ kalau bini hdoh, kau jangan tinggal, kau naikkan semangat dia, bagi dia duit untuk berubah.. nanti kau jugak yang untung dan ternganga bila dia berubah.. hehehe

Tapi kalau bini hodoh.. kau tinggalkan.. then dia bangkit sorang2… masa tu kau gigit jari lah telan air liur”

Sumber FB Kisah Rumah Tangga

Semoga perkongsian Puan Yasmien memberikan satu inspirasi buat pasangan suami isteri di luar sana.

Sumber Puan Yasmien melalui FB Kisah Rumah Tangga

 

Ingin berkongsi Artikel?Jom Klik Hantar Artikel

Jawatan kosong sebagai writer di KisahDunia! . Berminat? Email resume anda ke job@kisahdunia.org Info Lanjut

P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih



Artikel Pilihan

error: Alert: Content is protected !!