Home » Harga minyak petrol dijangka naik 1 Januari
Semasa

Harga minyak petrol dijangka naik 1 Januari

Perkongsian

[​IMG]

Putrajaya: Harga bahan api di negara ini dijangka naik berikutan peningkatan harga pasaran minyak mentah dunia pada Disember dan pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS).

Pengarah Komunikasi Strategik Kementerian Kewangan, Datuk Lokman Noor Adam berkata, apabila harga pasaran minyak mentah dunia meningkat pada bulan ini, penetapan harga runcit bagi bahan api di pasaran Malaysia juga dijangka meningkat.

“Selain itu, satu lagi perkara yang akan memberi kesan kepada harga minyak tempatan adalah pergerakan ringgit berbanding dolar AS.

“Dengan pengukuhan dolar AS berbanding ringgit ketika ini, ia akan mengakibatkan kos pembelian minyak juga akan meningkat, justeru ia akan memberi peningkatan kepada penetapan harga bahan api di Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Lokman berkata, kerajaan mengambil keputusan mengapungkan harga minyak mengikut sistem apungan terkawal dan terurus mulai 1 Disember 2014, sekali gus subsidi untuk RON95 dan diesel dihapuskan.

“Harga purata pada Disember akan menjadi harga pada Januari 2015. Purata maksudnya harga dari 1 hingga 31 dibahagi dengan 31 hari.

“Bukan harga minyak dunia di hujung bulan mengikut pemahaman sesetengah pihak,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, pemberian subsidi dirasionalkan bagi membolehkan kerajaan membantu golongan sasar, dan bukannya orang berada atau warga asing yang tinggal di negara ini. – Metro

Perkongsian

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
kisahdunia
Perkongsian