Inspirasi

Aku blurr dengan masa depan – [kisah dunia]

Shares

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Aku Blurr Dengan Masa Depan

Assalamualaikum. Aku N, 19 tahun. Aku confess sebab aku nak minta pendapat rakyat Malaysia yang follow page ni. Hehe. Aku harap sangat korang boleh bagi pendapat korang masing2.

Okay, cerita nya macam ni, aku bakal mendaftar ke IPTA 27hb nanti, tapi bukan UIA la. Tapi aku ragu2 nak pegi atau tak. Sebab course yang aku dapat tu bukan course yang aku minat. Aku minat medic, interview dia pun aku dah pegi, tapi in the end tak dapat. Hmmm, aku kecewa sangat2 sebab tak dapat medic. Padahal aku memang bercita-cita nak jadi doktor. Aku minat sangat2 dengan kerjaya doktor ni, tapi bukan sebab kerjaya ni famous atau gaji besar. TAK! Aku nak jadi doktor sebab aku betul2 minat bidang perubatan.

Masa result UPU keluar, aku excited sangat nak check, tapi bila dapat tahu tak dapat medic, aku kecewa yang teramat. Aku inform parents aku pun aku tahan nak nangis. Tengok riak wajah diorg yang agak kecewa buat aku lagi down. So, lepas tu, aku dah bertekad taknak pegi IPTA yang aku dapat tu, sebab aku taknak buat benda yang aku kurang minat. Aku search pasal universiti2 swasta yang tawarkan MBBS, requirement tu dah ok dah. Tapii, yuran dia pulak yang buat aku berfikir balik pasal keputusan aku ni. Then aku ada terbaca satu blog student UniKL yang study medic kat sana,dia kata dia study kat sana dapat pinjaman mara, fully pulak tu. Aku jadi excited nak apply kat sana bila dapat tahu pasal tu.

Lepas tu, aku pun inform la dekat mak aku, yang aku nak apply kat sana, mak aku ok jer dengan keputusan aku ni, yang penting aku xbuat keputusan yang aku taknak sambung study dah. Hehe. Tapi, masa aku bagitau kat ayah aku, dia tanya tak buang masa ke nak tunggu sampai tahun depan? (sebab permohonan untuk MBBS UniKL tu dah tutup utk tahun ni) and confirm dapat ke?

Haaaaa, time tu lah aku lagi tak tahu nak buat apa. Sebab bila fikir balik apa yang ayah aku kata tu, ada betulnya jugak. Pasal buang masa ke tak tu aku rasa tak jadi masalah, tapi part confirm ke tak tu yang jadi masalah. Hmmm, dah la nak masuk MBBS tu kena attend interview dulu. Okay, makin dalam aku fikir makin aku serabut . Kakak aku suggest pegi je daftar kat IPTA yang aku dapat tu, tapi aku taknak la, sebab aku tak minat. Kiranya aku dah takda hati nak pegi IPTA tu. Aku plan aku nak kerja sementara tunggu intake UniKL tahun depan, boleh la aku cover untuk duit tambang ke, pape je la.

Tapi aku tak tahu lah apa yang aku rancang ni boleh jadi ke x. So, sebab tu aku nak tanya korg semua. Apa patut aku buat? Aku masih ada cita2 nak jadi doktor. Takkan la aku nak lupakan. Sedih la macam tu. Harap sangat follower2 page ni boleh sumbangkan pendapat masing2 untuk tolong orang macam aku ni.

N

Sumber & Kredit: iiumc

–> K1ik jika rasa post ini patut dibuang

Shares

Comments

comments

Klik Untuk Dapatkan Artikel Terkini Di SmartPhone Anda
Telegram:
telegram.me/kisahdunia


P/s: Terima kasih sudi membaca dan share. Jangan lupa tag nama kekawan korang dalam komen.

Mohon kerjasama untuk klik SHARE artikel ini supaya nampak lebih aktif. Terima Kasih
ibeli4u
carikerja4u

1 Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

  • Assalamualaikum.. Sy amat2 terharu mendengar luahan hati saudara/ri mengenai minat dlm bidang perubatan. Sy merupakan bekas pelajar Diploma farmasi Unikl dan bakal melanjutkan pelajaran dlm bidang perubatan (MBBS) di Unikl September ini. Sy amat berbesar hati utk berkongsi pgalaman dan pendapat sy mengenai isu yg saudara/ri alami ini. Sekiranya saudara/ri ingin meminta pendapat dari sy, saudara/ri bole email sy secara personal ke muhammadzackzakuan@gmail.com. Sy sedia utk berkongsi pendapat dan pengalaman sy di sini. Sekian. (Zack-Pelajar MBBS Unikl-RCMP)